Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525835
Complexnummer
521005 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82829/194
Kadastrale aanduiding
Aalburg F 1472
Polstraat 52, 4261 BV te Wijk en Aalburg

Omschrijving

Inleiding

SCHUUR, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen aan de noordzijde van de boerderij. De schuur dateert voor een deel nog uit het midden van de 19de eeuw, maar werd omstreeks 1900 deels gewijzigd. Het gebouw was eertijds in gebruik als kippenschuur.

Omschrijving

De schuur heeft een rechthoekige plattegrond,een bouwlaag en een zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de naar de boerderij gerichte voorgevel. Het dak is gedekt met gesmoorde kruispannen en bezit boven de topgevel overstekken met houten windveren en makelaars. De gevels zijn grotendeels opgetrokken in baksteen in kruisverband, waarbij grote delen zijn uitgevoerd in handvormsteen. De voorgevel heeft geheel links een klein venster met rollagen, zwaar gepend kozijn met luiksponning, diefijzers en een opgeklampt luik. Rechts hiervan een breed kozijn met vellingkant en een dubbele houten opgeklampte deur. De rechter zijgevel heeft links een kozijn met duivejagerprofiel en een opgeklampte deur en rechts een venster met zwaar gepend kozijn en tweeruits valraam. De topgevel is in hout uitgevoerd. Ook de linker zijgevel is geheel in horizontale houten delen uitgevoerd. Deze gevel bezit beneden twee vensters met veelruits ramen en in de top een zoldervenster. De achtergevel is uitgezonderd een kozijn met opgeklampte gevel bezit beneden twee vensters met veelruits ramen en in de top een zoldervenster. De achtergevel is uitgezonderd een kozijn met opgeklampte deur uiterst links geheel blind.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een gaaf bewaard boerderijcomplex, dat weliswaar zijn oude functie heeft verloren, maar opvalt door de volledigheid en specifieke rangschikking van de verschillende gebouwonderdelen en restanten van de vroegere erfaanleg. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van eenvoudige kleine schuur, deels daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw, gekenmerkt door een zeer eenvoudige opzet, materiaalgebruik en detaillering. Ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaand uit een kortgevelboerderij, een bakhuis, een grotere voormalige veeschuur, een voormalig toiletgebouwtje, diverse groenelementen en een tuin met hekwerken. Voorts als karakteristiek onderdeel van de (deels) historische bebouwing aan de Polstraat, waar de boerderij en de schuur door hun prominente ligging evenwijdig aan de openbare weg een bijzondere plaats innemen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521005. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1850
1850
globaal
Betreft bouw schuur
verbouwing
1900
1900
globaal
Betreft verbouwing schuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden