Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525844
Complexnummer
521298 - Begraafplaats Elisabethstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82833/74
Kadastrale aanduiding
Vught L 2556
St.-Elisabethstraat 68, 5261 VN te Vught

Omschrijving

Inleiding

Op de Rooms-Katholieke Begraafplaats bevindt zich, rechts van het smalle pad aan de linkerzijde van deze begraafplaats, het GRAFMONUMENT van de gebroeders Franciscus (Vught 1830 - 1894) en Johannus Jonkers (Vught 1858 - 1899). Het grafmonument, dat een neogotische detaillering vertoont, is ontworpen door J. Jonkers en dateert uit 1894.

Omschrijving

Het grafmonument heeft een rechthoekige hardstenen grondslag met aan de voorzijde twee hardstenen hekpalen, waarvan de zijden zijn versierd met driepasnissen. Hierboven een zandstenen neogotische stèle, die uit drie gedeeltes is opgebouwd: een rechthoekige sokkel met overhoeks geplaatste penanten, met licht uitkragende basis en bekroond met uitkragende lijst. Aan de voorzijde van de sokkel is het grafschrift van de gebroeders Jonkers aangebracht: op de zijkanten en achterzijde van de sokkel grafschriften van later overleden familieleden. Aan de rechterzijde, op de onderrand van de sokkel een inscriptie van J. Jonkers. Hierboven een spitsboognis met een vijflobbige spitsboog, rustend op zuiltjes met kapiteel en erboven een wimberg met bladornament. Hierin een beeld, voorstellende een biddende aangebracht: op de zijkanten en achterzijde van de sokkel grafschriften van later overleden familieleden. Aan de rechterzijde, op de onderrand van de sokkel een inscriptie van J. Jonkers. Hierboven een spitsboognis met een vijflobbige spitsboog, rustend op zuiltjes met kapiteel en erboven een wimberg met bladornament. Hierin een beeld, voorstellende een biddende engel. Boven de wimberg zijn kleine kruisbloemen aangebracht. Hierboven een tweedelige pinakel bekroond met kruis.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het object bezit kunsthistorische waarde door de bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek en omdat er sprake is van hoogwaardige esthetische kwaliteiten en als toonbeeld van de neogotische beeldhouwkunst van het atelier Jonkers. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is het object van belang vanwege de gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521298. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1894
1894
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Jonkers, J. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker