521298 - Begraafplaats Elisabethstraat
St.-Elisabethstraat 68, 5261 VN te Vught

Inleiding

Op de noordoostelijke hoek van het als Complexonderdeel III omschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling op de Algemene Begraafplaats bevindt zich het GRAFMONUMENT van de beeldhouwer J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870). Het grafmonument, dat een classicistische detaillering vertoont, dateert uit omstreeks 1866. Het grafmonument is recentelijk gerestaureerd (oktober 1988).

Omschrijving

Het grafmonument heeft een vierkante hardstenen basis. Op de hoeken hiervan vier hardstenen hekpalen met afgeronde koppen. Hiertussen lagere octogonale hekpaaltjes bekroond met bollen. Tussen de hekpalen een smeedijzeren ketting. Boven de basis een hardstenen tombe, met enigszins uitkragende dekplaat. Hierboven verrijst een zandstenen monument, dat is opgebouwd uit een door frontons bekroonde sokkel, met daarboven een achthoekig afgevlakt, naar boven taps toelopend kruis. Op de vier zijden van de sokkel zijn marmeren platen met inscripties aangebracht. Op de oostelijke zijde het grafschrift voor de beeldhouwer J.A. van de Ven en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden. De inscripties op de overige drie zijden van het beeld zijn vermeldingen van beelden van Johannes van der Ven.

Op de noordelijke zijde de tekst EVA-PIETA-MADONA-RUTH-ST.JAN-ABEL, op de westelijke zijde CHRISTUS-JOANUS DE DOPER-TWAALF APOSTELEN (de beelden voor het hoogkoor van de Sint Jan in 's-Hertogenbosch) en op de zuidelijke zijde LE REFUS DE TREPIED D'HELENA PAR BIAS-PHILOCLETUS-NARCISSUS-GENIUS. Op de frontons boven de sokkel zijn afbeeldingen in laagrelif aangebracht: een lauwerkrans (oost), een hamer en beitel (noord), een zandloper (west) en twee gekruiste fakkels (zuid). Tussen de frontons zijn palmetvormige akroterien aangebracht.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als herinnering aan de Bossche beeldhouwer J. van de Ven. Het bezit kunsthistorische waarde vanwege de bijzondere ornamentiek en bijzonder materiaalgebruik en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is van belang vanwege de gaafheid.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Grafmonument voor 's kunstenaars eigen graf