521322 - Isabellakazerne
Bij Nieuwe Linie 1, 5264 PJ te Vught

Omschrijving

De POORT voor de aan de noordelijke zijde van het kazerneterrein gelegen hoofdingang werd opgetrokken tussen 1915 en 1917, tezamen met de overige kazernegebouwen op het terrein.

Omschrijving

De poort bestaat uit twee lage, gebogen bakstenen muurtjes, eindigend in twee massieve bakstenen hekpalen met schampblokken aan de binnenzijde. Deze hekpalen hebben aan de onderzijde een bredere natuurstenen basis en worden bekroond door tufstenen blokken met kanteelachtige elementen. Hiertussen een smeedijzeren hek. Aan de bovenzijde van dit hek op een ijzeren plaat in witte letters "Isabella Kazerne" geschilderd.

Waardering

De poort voor de hoofdingang van de Isabellakazerne is van algemeen belang. De poort heeft cultuurhistorische waarde als bijzonder overblijfsel van de vroeg 20ste-eeuwse militaire infrastructuur in Noord-Brabant en als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De poort bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is. Tot slot is de poort van belang vanwege de gaafheid.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair wachtgebouw