Bergen op Zoom H 270
Stationsstraat 20, 4611 CD te Bergen op Zoom

Inleiding.

Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fabrikant A. Asselbergs. Het pand vormt samen met dat op nummer 22 een gespiegeld blok.

Omschrijving.

Het tweelaagse pand telt drie traveeën en is geplaatst onder een zadeldak parallel aan de straat met zwarte muldenpannen. Profiellijsten geleden de gepleisterde gevel. De plint is van hardsteen. De borstwering is voorzien van verticale sleuven en velden. De muurdammen van de begane grond hebben getoogde siervelden. De T-ramen op de begane grond hebben ronde schouders, die op de verdieping zijn getoogd. Beide zijn voorzien van geprofileerd stucwerk lijsten met kuiven. Dit is ook aangebracht rond de paneeldeur links. Het fries met kroonlijst is voorzien van voluutconsoles en velden. De stoep voor het huis wordt afgezet door de oorspronkelijke bewerkte plaatijzeren stoeppalen op hardstenen voet.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als beeldbepalend onderdeel van de stadsuitleg uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de relatie die het heeft tot de ontwikkeling en uitbreiding van de stad, het is van belang voor de ontwikkeling van de typologie van het stedelijk woonhuis in de 19de eeuw. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de evenwichtige en verzorgde compositie en is van belang voor het werk van de architect Van Genk. Het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Doordat de ontwerpen van de bebouwing aan de Stationsstraat in één hand zijn gebleven, is er sprake van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Genk, C.P. van ; Noord-Brabant