521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Inleiding.

Het GRAFMONUMENT van Marietje Kessels werd omstreeks 1900 vervaardigd in het atelier van V. Barette te Tilburg in Eclectische stijl. Marietje Kessels, dochter van M. Kessels, directeur van de Nederlandsche Fabriek voor Muziekinstrumenten werd in 1900 vermoord aangetroffen op de gewelven van de voormalige kerk aan de Noordhoekring te Tilburg. De zaak kreeg, door het feit dat het de moord op een kind in een kerk betrof, nationale aandacht. Getroffen door de wandaad werd het monument destijds uit onder andere giften van de Tilburgse bevolking gefinancierd. Ondanks een zeer intensief onderzoek werd de moordzaak, tot ca. 1995, nooit opgelost. Sindsdien verschenen er over de zaak vele publicaties en werd er een theaterstuk aan gewijd dat in diverse theaters in Nederland te zien was.

Omschrijving.

Het grafmonument bestaat uit een tombe waarop een gebeeldhouwde figuur. Op een hardstenen kelderzerk een oplopende tombe waarop een witmarmeren plaat met opschrift 'Aan / Maria Catharina Wilhelmina / Kessels / geb. 2 maart 1889 / overl. 22 augustus 1900 / uit innige deelnemning / Ik ben gestorven / om voor God te leven'. Aan het hoofdeinde een opstand bestaande uit een sokkel waarop een ruw kruis op een gebeeldhouwde rotspartij. Tegen het rotsblok een gebeeldhouwde ruwe plaquette met opschrift 'Ave Crux / Spes Unica'. Een in witmarmer gebeeldhouwde meisjesfiguur heeft, kruipend tegen de rots, haar armen rond het kruis geslagen. Op de hoeken van de kelderzerk geprofileerde en gekanteelde palen waartussen een ketting van doornschakels. Op de rechterpaal de signatuur 'V. Barette Tilburg'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is een qua typologie uniek grafmonument dat refereert aan een historische gebeurtenis die zowel regionaal als nationaal veel indruk maakte. Het monument heeft, mede door de schenkingen om tot de oprichting ervan te komen, tevens een belangrijke historische relatie met de stad. Het grafmonument maakt bovendien deel uit van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument M. Kessels.

Vervaardiging grafmonument M. Kessels.

Betreft grafmonument M. Kessels.