Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525877
Complexnummer
521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82832/138
Kadastrale aanduiding
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Omschrijving

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg bevindt zich het GRAFMONUMENT in Neogotische stijl uit ca. 1905 voor de textielfabrikant Johannes Ludovicus Donders en zijn echtgenote Anna Aldegonda Janssen. Het beeld op het grafmonument werd vervaardigd door de Eindhovense beeldhouwer Jan Custers welke tezamen met zijn broer Fons sinds ca. 1895 te Eindhoven een atelier voor kerkelijke kunst dreef.

Omschrijving.

Het grafmonument bestaat uit een zerk met sokkel waarop een gebeeldhouwde figuur. Hardstenen grafmonument met neogotische elementen bestaande uit een kelderzerk, waarop een tombe met licht hellende zijden en een afgeknotte voorzijde waarop in reliëf een kruis en ranken. Op de vlakken het nog slechts deels leesbare opschrift 'de H. Johannes Ludovicus Donders / en / Mm. Anna Aldegonde Janssen / ... gelukkig ... drie en vijftig jaren / in het jaar onzes heren / 1905'. Voor deze tombe een hellende steen met in reliëf het opschrift 'Die hen gekend hebben spreken nog / met lof van hun goed en edel hart / H. Ambrosius'. Aan het voeteneinde van de zerk een kleine plantenbak met geprofileerde rand. Aan het hoofdeinde een sokkel waarop een geheel in zandsteen gebeeldhouwde rotspartij met schild (opschrift onleesbaar). Op de rots een staande vrouwenfiguur in lang gewaad met de linkerhand voor de borst, de rechterhand om het staande kruis geslagen dat rechts van haar staat. Op de kruising van de kruisarmen het opschrift 'In hoc signo vinces'. Links op de rotspartij de signatuur 'J. Custers'. Het grafmonument rust op een fundament van afgeschuinde bakstenen met op de hoeken hardstenen elementen.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het object is van belang vanwege de typologie en kunsthistorisch als voorbeeld van het werk van de kunstenaar. Het object is tevens van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats in Tilburg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521014. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument Donders-Janssen.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
globaal
Betreft vervaardiging grafmonument Donders-Janssen.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Betreft grafmonument Donders-Janssen.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Custers, J. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft beeld grafmonument Donders-Janssen.