521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Inleiding.

Het GRAFMONUMENT van het echtpaar Brouwers-Sopers op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg werd omstreeks 1933 vervaardigd in het atelier van A. Wesel te Tilburg. P.J.J.C. Brouwers was eigenaar van de N.V. J. Brouwers Lakenfabrieken, opgericht door zijn grootvader, welke hij samen met zijn broer beheerde.

Omschrijving.

Grafmonument bestaande uit een gebeeldhouwde opstand tussen twee oprijzende wangen. Het geheel in zandsteen uitgevoerde, overigens op een hardstenen kelderzerk geplaatste grafmonument, heeft elementen van de Art Nouveau. Op de kelderzerk zijn twee naar achter oprijzende wangen geplaatst, bekroond door een ronde top met gestyleerd, gelaagd bladmotief. Op de zijden, onder de toppen, een gebeeldhouwde lauwerkrans aan een haak. Aan de voorzijde van de wangen een lage afgeronde hoekpaal. Aan het hoofdeinde, tussen de wangen, een sokkel waarop een gebeeldhouwde opstand is geplaatst. Op de sokkel het opschrift 'Hier rust / mevr. Maria Joh. Corn. Sopers / geb. te 's Bosch 15 mei 1880 / overl. te Amsterdam 13 febr. 1917 / echtg. v.d. weledel. geb. heer Petrus J.J.C. Brouwers / geb. te Tilburg 29 nov. 1874 / overl. te Uccle (Brussel) 26 nov. 1933 / echtg. van mevrouw Theodora van Oorschot'. Op de sokkel een gebeeldhouwde opstand in de vorm van een absidioolnis waarin in hoogreliëf een geknielde vrouw, op de rug gezien, met de handen gevouwen opgeheven naar het boven haar afgebeelde kruis. Aan de achterzijde is de nis herhaald in de vorm van een rondboogvormig spaarveld. Op de paal rechtsvoor is aan de voorzijde nog leesbaar de signatuur A. W(es)el'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het object is tevens van belang vanwege de typologische zeldzaamheid door de hier toegepaste uitzonderlijke vormgeving in combinatie met de iconografie. Het object is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument echtpaar Brouwers-Sopers.

Betreft vervaardiging grafmonument echtpaar Brouwers-Sopers.

Betreft grafmonument echtpaar Brouwers-Sopers.