Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525881
Complexnummer
521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82832/187
Kadastrale aanduiding
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Omschrijving

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de fabrikant van wollen stoffen Josephus A.N. Pollet. Het grafmonument werd gemaakt door de firma L. Petit te Tilburg en omstreeks 1905 geplaatst.

Omschrijving.

Geheel uit zwart graniet vervaardigt grafmonument in de vorm van een hoog oprijzende gebeeldhouwde opstand. Opstaand grafteken bestaande uit een ruw granieten, getrapte sokkel waarop een granieten gebeeldhouwde opstand. De opstand, met elementen van de Art Deco, heeft een risaliserend middendeel dat tevens uitsteekt boven de naar achter wijkende zijdelen. Aan de basis van de risaliet het opschrift 'Zij die hopen in de verdiensten van / Uw heilig lijden, zullen niet / beschaamd worden'. Hierboven, in een rechthoekig kader, het opschrift 'Tot dierbaar / aandenken van / onzen geliefden / broeder / den weled. heer / Josephus / Aloysius / Nicolaas / Pollet / geb. te Tilburg / den 25 sept. / 1848 / en aldaar / overl. / den 30 aug. / 1903'. Boven de tekst, in een nis, een in hoogreliëf uitgevoerde Christuskop met gesloten ogen. Tekst en portret zijn omgeven door een gestyleerde doornenkroon. Op de twee naar achter wijkende zijdelen een herhaling van deze decoratie. Het grafmonument is rechtsonder op de opstand gesigneerd 'L. Petit'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is tevens van belang vanwege de typologie en de uniciteit, met name door de wijze van vormgeven. Het is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521014. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument J.A.N. Pollet.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
globaal
Betreft plaatsing grafmonument J.A.N. Pollet.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Betreft grafmonument J.A.N. Pollet.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Petit, L. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft grafmonument J.A.N. Pollet.