Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525883
Complexnummer
521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82832/163
Kadastrale aanduiding
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Omschrijving

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg bevindt zich het GRAFMONUMENT voor de op 9 oktober 1933 overleden Anna Wouters. Het is ontworpen door A. van Os. Het ontwerp werd in Het Gildenboek (1935) bejubeld daar het de gebruikelijke vormgeving voor grafmonumenten niet volgde.

Omschrijving.

Het geheel in zwart graniet uitgevoerd grafmonument bestaat uit een lage, getrapte dekplaat waarop twee, met de kruisarmen tegen elkaar geplaatste kruisen. Op de kruisingen van deze twee kruisen een diamantkop. Op beide diamantkoppen rust de voet van een granieten kruis waarvan het hoofd rust op een opstand aan het hoofdeinde. Op deze opstand, over het kruishoofd, een boog met het uitgespaarde opschrift 'Myn verlosser leeft'. Op het kruis het opschrift 'Anna Wouters / *12 juli 1882* / +9 oct. 1933+'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur; is van belang vanwege de bijzondere typologische ontwikkeling en de innovatieve waarde welke werd verwoord door het gezaghebbende katholieke tijdschrift Het Gildenboek; het is van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als eerste katholieke begraafplaats in Tilburg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521014. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument Anna Wouters.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Os van, A. ; Noord-Brabant
overig ambachtsoort
Betreft grafmonument Anna Wouters.