Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525887
Complexnummer
521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82833/8
Kadastrale aanduiding
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Omschrijving

Inleiding.

Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van het echtpaar Franken-De Beer. Het werd door de firma L. Petit te Tilburg omstreeks 1925 vervaardigd.

Omschrijving.

In graniet uitgevoerd grafmonument bestaande uit een tombe met opstand waarin een reliëf. Het grafmonument heeft een forse kelderzerk waarop een enigszins oplopende tombe met hardstenen dekplaat waarop in reliëf het opschrift 'Hier rust / in Christus / Franciscus / Corn. Aug. / Franken / geb. 12 maart / 1847 / overl. 2 maart / 1920 / Theresia / Maria / Antonia / de Beer / geb. 5 maart / 1850 / overl. 27 febr. / 1928'. Aan het hoofdeinde van de tombe een opstand in de vorm van een portico, bestaande uit een rechthoekige basis waarop een opbouw met nis, het geheel onder een vierzijdige rondbogige tympaan. Op het tympaan in laagreliëf een kruis in cirkel en de inscriptie '+resurrexit+'. In de nis een bronzen reliëf tonende een staande engel met de rechterhand opgeheven. Op de voet van het reliëf is nog leesbaar 'Kunst Bronsgieterij / De Kr...'. Het grafmonument is aan de voorzijde rechtsonder gesigneerd 'L. Petit'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is van belang vanwege de typologie en het materiaalgebruik door de toepassing van een bronzen reliëf in het monument. Het is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als eerste katholieke begraafplaats in Tilburg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521014. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument echtpaar Franken-De Beer.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
globaal
Betreft vervaardiging grafmonument echtpaar Franken-De Beer.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Petit, L. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft grafmonument echtpaar Franken-De Beer.