Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525888
Complexnummer
521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82826/133
Kadastrale aanduiding
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Omschrijving

Inleiding.

De GRAFKAPEL voor de familie Van Spaendonck-Brouwers werd door de firma L. Petit uit Tilburg omstreeks 1925 geplaatst op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg. De in graniet uitgevoerde kapel heeft neoclassicistische elementen. De hier begraven overledenen behoorden tot de bankiersfamilies Van Spaendonck en Brouwers.

Omschrijving.

Geheel in grijs graniet uitgevoerde grafkapel met aan weerszijden een muur met opschriften. De grafkapel op vierkant grondplan heeft ingebogen hoeken. In de voorgevel een rechthoekige ingang met eenvoudige omlijsting waarin een bronzen opengewerkte, deels beglaasde deur. De deur heeft aan de onderzijde twee Andreaskruisen, een dicht middenpaneel en een bovenlicht met kruis in stralenkrans temidden van twee banden met achtpuntige sterren met roset. Boven de ingang, in reliëf de tekst 'IN MEMORIAM'. In de ingebogen hoeken van de kapel oculi met glas-in-lood vulling voorstellende de evangelistensymbolen. Links van de ingang de stier, aan de achterzijde de engel, rechts van de ingang de leeuw, aan de achterzijde de adelaar. De kapel heeft een octagonale overstekende geprofileerde kroonlijst waarop een ronde koepel met eveneens ronde lantaarn. De lantaarn wordt bekroond door een kruis. In de lantaarn vier oculi met glas-in-lood vulling met afbeeldingen van kruisen. De kapel heeft een granieten plint met rechtsonder aan de voorzijde de signatuur 'L. Petit'. Het geheel op een tweetredig plateau. De eerste verhoging heeft een granieten rand opgevuld met klinkers. Op deze verhoging eveneens twee lage witmarmeren boomkruisen. De tweede verhoging is geheel in graniet uitgevoerd. Aan weerszijden van de kapel een opstaande granieten muur met opschriften in reliëf. Op de linkermuur: 'Antonius Ign. Corn. / van Spaendonck / *19 juni 1868 / +20 october 1920 / Maria Th.F.C. v. Spaendonck / geb. Brouwers / *23 sept. 1865 / +19 maart 1933 / in leven vereenigd / gestorven niet gescheiden'. Op de rechtermuur: 'Henri M.J.C. Brouwers / *31 october 1859 / +24 juni 1932 / Antoinette A.M.C. Brouwers / *29 november 1853 / +13 juli 1937 / Lucie J.M.C. Brouwers / *18 dec. 1882 / +28 jan. 1954 / Josephina M.A. Brouwers / geb. van Spaendonck / *15 maart 1872 / +2 nov. 1963'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur en tevens vanwege de typologie. Het monument is tevens van belang vanwege de architectuurhistorische waarden welke tot uitdrukking komen in de toegepaste architectuur, het materiaalgebruik en de gaafheid van het geheel. Het object is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521014. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkapel(H) Katholieke begraafplaats Betreft grafkapel fam. Van Spaendonck-Brouwers.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
globaal
Betreft plaatsing grafkapel fam. Van Spaendonck-Brouwers.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
Betreft grafkapel fam. Van Spaendonck-Brouwers.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Petit, L. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft grafkapel fam. Van Spaendonck-Brouwers.