Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525889
Complexnummer
521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82826/142
Kadastrale aanduiding
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Omschrijving

Inleiding.

Op de 'kinderafdeling' van de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor G.L.F.W. Mutsaerts, omstreeks 1901 vervaardigd door L. Petit.

Omschrijving.

Grafmonument bestaande uit een gebeeldhouwde figuur op een rotspartij. Op een hardstenen basis is een witmarmeren gebeeldhouwde rotspartij geplaatst waarop op de voorzijde tevens enkele bloemenranken en een cartouche. Op het cartouche het opschrift 'Gustave / Louis / Frans / Willem'. Op de rotspartij een boomkruis met aan de voet eikenbladeren Een kleine engel, met het hoofd opgeheven, hangt met twee handen een lauwerkrans om het kruis. Op de basis het opschrift'Geb. 31 aug. 1901 / overl. 21 nov. 1901'. Rechtsonder de signatuur 'L. Petit'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur en tevens vanwege de typologie en de uniciteit van het object. Bovendien is het van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholiekenbegraafplaats in Tilburg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521014. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument G.L.F.W. Mutsaerts.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1901
1901
globaal
Betreft vervaardiging grafmonument G.L.F.W. Mutsaerts.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Petit, L. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft grafmonument G.L.F.W. Mutsaerts.