516950 - Prinsenbosch
Gilze en Rijen F 1040
Prinsenbosch 11 A, 5126 NC te Gilze

Inleiding.

OPSLAGGEBOUWTJE, gelegen aan de achterzijde van nummer 11. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Omschrijving.

Zeer klein gebouwentype op rechthoekige grondslag met een schilddak gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Muren van machinale baksteen in schoon metselwerk. Twee, zich naast elkaar bevindende, recht gesloten, stalen deuren. Het gebouwtje diende vroeger onder meer als schilhokje.

Het pand is van algemeen belang.

Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling.

Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen.

Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw