516950 - Prinsenbosch
Gilze en Rijen F 1040
Prinsenbosch 18, 5126 ND te Gilze

Inleiding.

Voormalig BADHUIS, nu leegstaand. Het pand is gesitueerd naast nummer 19 en tegenover nummer 20. In vorm is het identiek aan het in het westelijk deel van het complex gelegen nummer 54 dat ook als badhuis diende. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Omschrijving.

Het gedeeltelijk onderkelderde pand bestaat uit een rechthoekige hoofdmassa van één bouwlaag met aan de linker achterzijde een kleine vierkante aanbouw. De hoofdmassa heeft muren van schoon metselwerk onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. Op het dak bevinden zich een met zink bedekt ontluchtingstorentje en een hoge gemetselde schoorsteen. Fraai bewerkte houten deur met smeedijzeren klampen. De vensteropeningen zijn nog origineel; de ramen iets gewijzigd. De aanbouw aan de achterzijde heeft een bakstenen borstwering waarboven door middel van hierop geplaatste houten standvinken het met pannen gedekte dak bevestigd is. De ruimtes tussen deze standvinken zijn open gelaten. Intern zijn vrijwel alle elementen die nog aan de oorspronkelijke functie kunnen herinneren, weggebroken.

Het pand is van algemeen belang.

Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw