516950 - Prinsenbosch
Gilze en Rijen F 1040
Prinsenbosch 38, 5126 ND te Gilze

Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers.

Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers 37 en 45 in. De lange gevel staat haaks op de weg. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Omschrijving.

Groot gebouwentype met gevels in schoon metselwerk, een zadeldak met wolfseinden, gedekt met verbeterde Hollandse pannen, tufstenen aanzetstenen, drie dakkapellen met zinken schilddak in elk van de lange gevels, een iets terugliggende ingang links in de noordzijde. De vensters aan de oostzijde zijn sterk vergroot en hebben ramen met een tienruits roedenverdeling. De deur is nog origineel.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling.

Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw