Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525946
Complexnummer
521023 - Villa Mariënhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82812/101
Kadastrale aanduiding
Tilburg AB 1712
Bredaseweg 387, 5037 LD te Tilburg

Omschrijving

Inleiding.

THEEHUIS van villa "Mariënhof", naar ontwerp van architect J.W. Hanrath (Hilversum). De andere onderdelen van het complex zijn: villa (I) en de tuin (III). Het object is gebouwd in de tuin van de villa voor de fabrikantenfamilie Jos Janssen-Verhulst. Het theehuis staat voor in de tuin langs de Bredaseweg. Voor een Springertuin is het een opvallend element. Waarschijnlijk is het op speciaal verzoek van de opdrachtgever geplaatst, teneinde contact te hebben met het voorbijkomende langzame verkeer.

Omschrijving.

Het eenlaagse theehuis heeft een achthoekige plattegrond. Het is gedekt door een rieten schilddak. Aan de straatkant heeft het een vijfzijdige veranda met een houten balustrade. Het dakoverstek boven de veranda wordt gedragen door vier vierkante houten kolommen. De toegang bestaat uit twee houten schuifdeuren met glasroeden. Aan beide zijkanten een roedenvenster. Het opgaande werk bestaat uit een bakstenen basement met daarop een houtskelet, dat aan de buitenkant is voorzien van potdekselwerk. De veranda heeft een vloer van rode plavuizen.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de verfijnde detaillering met een mengeling van Engels-Amerikaanse invloeden, aangepast aan het Nederlandse stijlgevoel, het is van bijzonder belang in het oeuvre van J.W. Hanrath en L.A. Springer. Het complex heeft ensemblewaarden wegens samenhang van de bebouwing met de inrichting van de landschappelijke tuin. Het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur; het is van belang wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het complex is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521023. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Theepaviljoen Betreft een theehuis.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1916
1918
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Betreft zowel de villa als het theehuis.
Rationalisme
invloeden
Betreft zowel de villa als het theehuis.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hanrath, J.W. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur
Ontwerper vilaa/theehuis