521124 - Complex Kerkstraat 1
BY ’t Zwaantje 2, Berkel-Enschot

Inleiding.

KARSCHOP, behorende bij een voormalige langgevelboerderij met aangebouwd achterhuis en Vlaamse schuur. De boerderij is waarschijnlijk na een brand in 1842 opnieuw opgebouwd. Omstreeks 1915 heeft een verbouwing plaatsgevonden.

Omschrijving.

Haaks op de achteraanbouw staat een karschop onder zadeldak, met opgeklampte deuren en inrijpoort. In dit gebouwtje is een kleine buitenplee ondergebracht, voorzien van opgeklampte deur. De gevel die naar 't Zwaantje is gericht is bijna geheel blind.

Waardering.

Het karschop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als afspiegeling van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in midden-Brabant, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege de afleesbaarheid van de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de kern van het kerkdorp Enschot, die cultuurhistorisch van belang is. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Geldt voor beide objecten.