Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525950
Complexnummer
521127 - Complex De Kraan
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82813/17
Kadastrale aanduiding
Berkel A 4652
De Kraan 1, 5056 EA te Berkel-Enschot

Omschrijving

Inleiding.

Schop met privaat, behorend bij de boerderij De Kraan uit 1882.

Omschrijving.

Het schop scheidt het achtererf van de Enschotsebaan en bestaat uit een langgerekt eenlaags gebouw op rechthoekige grondslag, gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. De straatgevel is op een tweetal getoogde stalvensters met vorktracering na, geheel blind, en voorzien van een drievoudige muizetandlijst. De oostelijke en de westelijke zijgevel zijn voorzien van vlechtingen en een lage nokruiter. In de eerste een zesruits schuifvenster, in de laatste een drietal kleine lichten. De noordelijke gevel, aan het achtererf, is van links naar rechts voorzien van een opgeklampte deur met driedelig bovenlicht, een inrijpoort, privaatdeur en nogmaals een inrijpoort en opgeklampte deur, alle opgeklampt en met rechte latei. Het privaat is nog aanwezig.

Waardering.

Het schop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. Het is van belang wegens de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521127. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G) Betreft schop met privaat.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1882
1882
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden