521140 - Complex Slimstraat 7-9
Udenhout E 3251
Bij Slimstraat 9, 5071 EG te Udenhout
Bij Slimstraat 7, 5071 EG te Udenhout

Inleiding.

KOETSHUIS behorende bij de rond 1850-1860 gebouwde pastorie. De aangebouwde plantenkas valt buiten de bescherming.

Omschrijving.

Eenlaags koetshuis, opgetrokken uit baksteen onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Gootlijst onder de dakrand. In de voorgevel getoogde inrijpoort met opgeklampte deur en erboven een rondlicht in de topgevel. De zijgevel heeft een zesruits raam en een klein raam, de achtergevel is blind.

Waardering.

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van het katholieke zelfbewustzijn en als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van kerk, kerkhof en pastoorswoning in het midden van de vorige eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de evenwichtige verwerking van Ambachtelijk-Traditionele en Neo-Classicistische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep, tezamen met het afzonderlijk te beschermen klooster, die getuigt van de ontwikkeling van het katholieke bouwen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als 'katholieke' bebouwingsgroep in sobere baksteenbouwkunst.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L) Koetshuis