Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525965
Complexnummer
521542 - Bovendonk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82816/33
Kadastrale aanduiding
Hoeven D 2772
Hofstraat 8 b, 4741 AK te Hoeven

Omschrijving

Inleiding.

ENERGIECENTRALE van het voormalig grootseminarie Bovendonk van het bisdom Breda, tussen 1905 en 1908 opgetrokken in Neogotische stijl naar plannen van P.J.H. Cuypers. In 1999 in gebruik als woning.

Omschrijving.

Blokvormig gebouw, opgetrokken uit machinale baksteen met tentdak met Maasleien gedekt. De muren vertonen siermetselwerk met ruitmotieven en worden afgesloten met een zaagtandlijst onder de goot. In de voorgevel een rechthoekige opgeklampte deur onder spitsboog, geflankeerd door spleetnissen. In de zijgevels een hooggeplaatste liggende raamstrook onder hardstenen latei met driedelige tuimelramen.

Waardering.

De voormalige energiecentrale van het seminarie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een technische ontwikkeling, namelijk de toepassing op grotere schaal van voor de periode rond 1900 nieuwe technieken voor verwarming en verlichting. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de sobere ornamentiek. Het is tevens van belang als laat voorbeeld van sobere utiliteitsbouw in het werk van de architect Cuypers. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang met het totale complex en is tevens van belang vanwege de geschiedenis en ontwikkeling van het oude Hof van Bovendonk. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving. Het is een zeldzaam en gaaf voorbeeld van een dergelijk gebouw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521542. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Betreft energiecentrale

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
globaal
Betreft bouw centrale.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Cuypers, P.J.H. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur