Amsterdam G 8524 A1
Zeedijk 30, 1012 AZ te Amsterdam

Omschrijving

Woonhuis, vanwege het zich daarin bevindende beschilderde balkenplafond. De schildering, op de plankdelen tussen de balken, dateert uit de tweede helft van de zestiende eeuw en bevat florale motieven. Oorspronkelijk bevond de schildering zich in de achterkamer. Het plafond is in de nieuwbouw ongeveer op deze plek hergeplaatst.

Waardering

Het plafond is van algemeen belang. Het plafond is uiterst zeldzaam. Het enige bekende plafond waarmee dit vergeleken kan worden is een plafond in de St. Annenstraat 12 te Amsterdam. Beide plafonds behoren samen met nog enkele andere interieuronderdelen in de Amsterdamse binnenstad, tot het tastbare bewijs dat ondanks de tachtigjarige oorlog het politieke en economische klimaat in Amsterdam dergelijke kostbare interieurdecoraties toeliet. Deze decoraties zijn te beschouwen als een opmaat voor de rijke interieurdecoraties van de Gouden Eeuw.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)