Heerewaarden E 139
Bij Voorne 13, 6624 KL te Heerewaarden

Omschrijving

Het TUINHUISJE is opgetrokken uit hout op een rechthoekig grondplan. Het rust met wieltjes op een draaiplateau. Het geheel is voorzien van een zadeldak. De buitengevels bestaan uit kraaldelen. De VOORGEVEL bevat openslaande deuren bezet met 8-ruits glaspanelen, bestaande uit twee stroken van drie vierkante ruitjes, bezet met geel kathedraalglas, waartussen twee rechthoekige, verticaal geplaatste ruiten. De geveltop en het zadeldak kragen enigszins uit. De dakrand is voorzien van een geprofileerde windveer. De drie overige gevels bevatten in het midden een dubbel draairaam bezet met 8-ruits glaspanelen, bestaande uit twee stroken met van drie vierkante ruitjes, bezet met geel kathedraalglas, waartussen twee rechthoekige, verticaal geplaatste ruiten. De geveltop van de achtergevel kraagt enigszins uit; de dakrand is hier verdwenen.

Tuinhuisje uit omstreeks 1900

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een tuinhuisje van omstreeks 1900. Het vormt een goed typologisch voorbeeld van een dergelijk draaibaar huisje en valt op door esthetische kwaliteiten in de hoofdvorm en de detaillering in hout. Het huisje bezit in samenhang met de andere erfonderdelen grote ensemblewaarden.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het boerenerf, dat een fraai onderdeel vormt van het buitengebied van Heerewaarden.

- Van cultuurhistorische waarde als uiting van een maatschappelijke ontwikkeling. Het huisje maakt het complex herkenbaar als behuizing van een welgestelde boer.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis