517244 - Klooster Mariadal
Roosendaal en Nispen A 3764
Bij Vincentiusstraat 3 A, 4701 LM te Roosendaal
Vincentiusstraat 5, 4701 LM te Roosendaal
Vincentiusstraat 7, 4701 LM te Roosendaal

Inleiding.

KAPEL in de tuin van klooster Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B. Sturm in 1934 in Traditionalistische stijl.

Omschrijving.

De zandstenen kapel is driezijdig gesloten en heeft een omlopend dak gedekt met daktegels. Tegen de gevels een plint en pilasters, uitgevoerd in rustica. De rondboogramen zijn gevuld met glas-in-lood. Het voorportaal is open met rondboog openingen en wordt overdekt door een kruisgewelf. Onder de goot loopt een geprofileerde rand.

Waardering.

De kapel is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk het toegenomen zelfbewustzijn van de katholieke congregaties in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens materiaalgebruik en ornamentiek en neemt een bijzondere plaats in in het oeuvre van de architecten Cuypers en Sturm. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Kapel

Sturm, F.B. ; Zeeland