Wassenaar D 2840
Raaphorstlaan 1, 2245 BE te Wassenaar

Schuur en wagenschuur en hooitas, aanvulling op de reeds bestaande bescherming zie no=38386.

Inleiding

WAGENSCHUUR EN HOOISCHUUR behorende bij de reeds beschermde 17de-eeuwse langhuisboerderij. Het stalgedeelte van deze boerderij is in de derde kwart van de 19de eeuw vervangen door de huidige stal. Toen is tevens de daar tegenoverliggende wagenschuur gebouwd in dezelfde stijl als de stal. De relatief grote 19de-eeuwse hooischuur is op het achtererf gelegen. Zowel de hoofd- als de bijgebouwen bevinden zich in vrijwel oorspronkelijke staat. Het complex vormt samen met de verdere erfinrichting met oprijlaan en boomgaard een gaaf geheel.

Omschrijving

De op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen wagenschuur heeft een ruim overstekend met pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel verschillende openingen met centraal een dubbele deur deuren ter plaatse waarvan de dakgoot iets is opgetild. Rechts daarvan een rechthoekig venster, een rondboog deur en een rechtgesloten dubbele deur. Links daarvan een modernere schuifdeur en nog een rondboog deur. De aanbouw tegen de achtergevel is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De rechter zijgevel, aan de straatzijde, heeft in de top een rondboog hooiluik; de linker is blind uitgevoerd. Inwendig de oude bestrating met klinkers en in het stalgedeelte een grup. De open hooischuur bestaat uit een houten constructie op een bakstenen fundamenten met aan de voorzijde natuurstenen poeren. Op de kavel staat tevens een betonnen schuur die van bescherming uitgesloten is.

Waardering

Het complex van boerderij met bijgebouwen en erf (oprijlaan en boomgaard) is van cultuur- en architectuurhistorisch belang - vanwege de ensemblewaarden met name de ruimtelijke, stilistische en functionele samenhang tussen de onderdelen; - vanwege de gaafheid; - als goed voorbeeld van een boerderij met bijbehorend erf en onderdelen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooischuur Aanvulling op de reeds beschermde Boerderij