Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526073
Complexnummer: 
525217 - Eikenhorst (De Horsten)
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
5 september 2006
Kadaster deel/nr: 
50602/44
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wassenaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wassenaar
X-Y coördinaat: 
86482 - 461811

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Uit ca. 1860 stammend TOEGANGSHEK van De Hertenkamp maakte deel uit van de zgn. "Umfahrungsweg", een verbindingsweg, die in de periode 1854-1858 is aangelegd door de Duitse landschapsarchitect C.E.A. Petzold (1815-1891) in opdracht van Z.K.H, prins Frederik der Nederlanden (1797-1881), tweede zoon van koning Willem I, langs diens omvangrijke bezit aan landgoederen in de gemeente Wassenaar. Grote delen van deze Umfahrungsweg zijn nog herkenbaar aanwezig. De Hertenkamp omvatte het noordoostelijk gedeelte van de buitenplaats Groot Haesebroek, die de prins in 1854 had verworven. De diverse bouwkundige elementen zijn in samenwerking met, dan wel naar ontwerp van, de Duitse architect H.H.A. Wentzel (1820-1889) tot stand gekomen, veelal in een Eclectische, aan de Neogotiek verwante bouwstijl. Oorspronkelijk stond ten noordwesten van het toegangshek een dienstwoning, die in het derde kwart van de 20ste eeuw is gesloopt. Deze vertoonde veel overeenkomsten met het (oorspronkelijk uit schoon metselwerk opgetrokken) pand Jagerlaan-zuid 3. Tegenwoordig (anno 1997) is De Hertenkamp in gebruik voor de bloembollenteelt. De zuidoostelijke pendant van de nog bestaande pijler, bestaande uit een gemetselde spitsboogvormige doorgang, waarop een pergola met twee houten staanders rustte, is eveneens verdwenen.

Het toegangshek staat op de noordoosthoek van het terrein, op de hoek van de Jagerlaan-noord, de Spelderlaan en de oprijlaan naar de boerderij Duinrell. Ten noorden van het toegangshek staan diverse fruitbomen, die waarschijnlijk bij de dienstwoning hebben gehoord.

Omschrijving

Twee uit rode baksteen opgetrokken damwanden met een opengewerkte balustrade onder een ezelsrug worden aan weerszijden afgesloten door pijlers op vierkante grondslag. Deze iets hoger opgetrokken pijlers worden gedekt door kussenvormige, hardstenen dekplaten. De meest westelijke pijler is een stuk hoger opgetrokken en voorzien van spitsboogvormige spaarvelden en heeft een geleding met uitkragende hardstenen elementen. Als bekroning staat op de pijler een gegoten beeld van een hert op een rechthoekige sokkel.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een toegangshek van een hertenkamp uit het midden van de 19de eeuw in een Eclectische, aan de Neogotiek verwante bouwstijl. Typologisch gezien is er sprake van zeldzaamheidswaarde en heeft het object tevens decoratieve waarde. Het toegangshek is van belang voor het oeuvre van de Duitse architect H.H.A. Wentzel en indirect ook voor C.E.A. Petzold. Het is van belang als markering van en herinnering aan De Hertenkamp, die hier door Z.K.H. prins Frederik der Nederlanden is gesticht. Als zodanig is er tevens sprake van een functioneel-ruimtelijke relatie met de overige gebouwde complexonderdelen van het omvangrijke bezit aan buitenplaatsen van de prins, die eveneens onderdeel uitmaken van de vanaf 1854 door C.E.A. Petzold aangelegde Umfahrungsweg, die als zodanig voor een groot deel nog herkenbaar aanwezig is.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaJagerslaan (noord)62242 SZTegenoverWassenaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WASSENAARH2532

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Kastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18601860globaalvervaardiging