Laren Noord-Holland F 2284
Bij Torenlaan 64, 1251 HL te Laren

Inleiding

TERRASAANLEG behorende bij villa 'Oranjestein". aangelegd rond 1922 naar ontwerp van architect W. Hamdorff in opdracht van de heer W. Ouweleen. De terrasaanleg aan de zuidoostzijde met de vijver, waterloop, waterleidingsysteem behoort met zekerheid tot het oorspronkelijke ontwerp, gelet op de bewaarde ontwerptekening van de hand van Hamdorff. De waterleiding, die door een groot gedeelte van de tuin liep, werd in 1954 aangesloten op het leidingnet. In de loop van de tijd zijn de ijzeren buizen deels door PVC vervangen.

Wouter Hamdorff (1890-1965) was als architect met name werkzaam in het Gooi. Zijn eerste grote landhuizen in expressionistische, romantische stijl bouwde hij in Laren: Herdershoeve (1919). Oranjestein (1919) en zijn eigen huis (1920-1922) aan de Zevenenderdrift. De invloed van de Amsterdamse School is sterk in zijn werk aanwezig. Als uitgangspunt voor het nieuwe landhuis diende de traditionele bebouwing van de streek: de Gooise boerderij. Door het gebruik van natuurlijke materialen (baksteen, hout en riet) voegde het gebouw zich in de landelijke omgeving.

Omschrijving

Aan de achtergevel van de villa grenst een, ten opzichte van de tuin, verhoogd terras met flagstones en gemetselde terrasmuren. Het licht gebogen, geknikte terras wordt begrensd door een ijzeren hekwerk en heeft aan de west- en aan de oostzijde een trap naar de tuin. Onder aan de terrasmuur ligt een ruime, gebogen vijver in een betonnen bak. In de terrasmuur bevinden zich een plantenbak en een spuwer. Aan de westzijde ligt een waterval met rotsblokken, die via een kunstmatig aangelegd beekje met betonnen bedding op de vijver uitkomt. De waterval is aangesloten op een waterleiding, die oorspronkelijk door een bron in de kelder van het huis werd gevoed.

De TERRASAANLEG is van algemeen cultuur-. architectuur- en tuinhistorisch belang:

- als voorbeeld van een terras behorende bij een expressionistisch landhuis uit de jaren 20 van de 20ste eeuw;

- voor het oeuvre van architect W. Hamdorff, die naast het huis ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de terrasaanleg;

- vanwege de ensemblewaarde door de historisch-functionele, ruimtelijke en visuele relatie als architectonische voortzetting van het huis.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Terraspartij

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Siertuin