Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526097
Complexnummer
519112 - St.Franciscus Xaverius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82699/78
Kadastrale aanduiding
Teteringen B 3327
Bij Arnold Janssenlaan 1, 4847 DK te Teteringen

Omschrijving

Inleiding

Het Heilig Hartbeeld ligt ten noorden van de kapel van het voormalige Missiehuis St. Franciscus Xaverius, aan het eind van een lange beukenlaan. Het beeld werd op 1 juni 1930 ingewijd. Het heeft een traditioneel Neo-gotische vormgeving, de sokkel heeft de stijl van de Art Déco.

Omschrijving

Het beeld staat op een voor dit doel gegraven heuvel. De sokkel is trapvormig met drie treden en uitgevoerd in machinale baksteen, met geometrische decoratie van donkergroen geglazuurde baksteen. De afdekplaten en console zijn van hardsteen. In de baksteen is een plaquette aangebracht, met onleesbaar geworden tekst. Het meer dan levensgrote Heilig Hartbeeld is uitgevoerd in kunststeen, gewit en met een rood geschilderd Heilig Hart met stralenkrans. De Christusfiguur staat met uitgespreide armen, achter het hoofd een opengewerkt vierpasaureool.

Waardering

Het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang. Het maakt deel uit van een complex van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kloosters en missiehuizen door congregaties ten behoeve van de opleiding van hun leden. Het geheel heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang der onderdelen en de inbedding in een landschappelijke omgeving met onder meer bomenlanen. Het is in hoofdlijnen gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519112. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Heilig Hartbeeld

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1930
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Betreft de sokkel
Neo-Gotiek
invloeden