526098 - Openluchttheater
Bij van Pabstlaan 1 A, 6711 JW te Ede

2 PARKAANLEG

PARKAANLEG als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener.

Omschrijving

Bij de aanleg, die lichte invloeden vertoont van de landschappelijke tuinstijl, is zorgvuldig rekening gehouden met de geaccidenteerdheid van het terrein en is bestaande beplanting opgenomen in de groenaanleg. Het overgrote deel van de beplanting is aangelegd, waarbij inheemse planten zijn toegepast als hulst, coniferen, rododendron, laurier, taxus, berk, wilg en klimop. De beplanting is aangebracht rondom de paden, de gebouwen en het speelveld. Vanaf het open, verdiepte speelveld loopt de beplanting schuin omhoog naar straatniveau. Op de overgang tussen de orkestbak en het speelveld is lage beplanting aangebracht. Op de helling van het muziekpodium bevindt zich haagbeplanting. Rond de gebouwen en aan weerszijden van de paden is bosachtige beplanting aangebracht. Het padenstelsel zorgt voor een complete en functionele ontsluiting van het terrein en de gebouwen. Het stelsel maakt een goede regulatie van bezoekersstromen mogelijk en zorgt ervoor dat spelers zich vrijwel ongezien door het groen kunnen verplaatsen. De paden slingeren rondom het open speelveld tussen de bossages en de randbeplanting. De hoofdpaden zijn bestraat met beton met grind; secundaire paden zijn niet bestraat. Enkele delen van de paden hebben betonnen of bakstenen keermuren of zijn een stukje overdekt. De meeste trappen zijn met beton met grind bekleed.

Waardering

Parkaanleg van algemeen cultuurhistorisch, tuinhistorisch en stedenbouwkundig belang - vanwege de aanleg binnen de bestaande groenstructuur - vanwege het gebruik van reeds aanwezige hellingen in het terrein bij de aanleg van de toeschouwerstribune en het muziekpodium - vanwege de dominantie van het groen binnen het complex - als functioneel onderdeel van het complex - als kwalitatief hoogwaardige en complete ontsluiting van het complex - vanwege de verbindende rol van het groen tussen de diverse onderdelen van het complex - vanwege de functionele markeringen in groen van de orkestbak en het muziekpodium - vanwege de openheid van het speelveld omsloten door hoog opgaand groendiversiteit met groenblijvend karakter

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Park parkaanleg

Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur