526098 - Openluchttheater
van Pabstlaan 1 A, 6711 JW te Ede

Omschrijving onderdeel 4: ORKESTBAK.

Inleiding

De ORKESTBAK als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener, is gelegen aan de zuidzijde van het speelveld en ten noorden van de toeschouwerstribune. De orkestbak is als functioneel element overgenomen uit de schouwburg.

Omschrijving

De segmentboogvormige, geheel met gras begroeide orkestbak is verdiept gelegen ten opzichte van het speelveld. Aan de oost- en westzijde is de orkestbak toegankelijk via met betonnen platen beklede trapjes. Aan de noordzijde bevindt zich een keermuur op traditionele wijze uitgevoerd in schoon metselwerk, louter bestaande uit (goedkope) misbaksels. Tegen de keermuur is lage beplanting aangebracht.

De ORKESTBAK is van algemeen cultuurhistorisch, tuinhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als goed voorbeeld van een orkestbak in groene setting;

- als belangrijk onderdeel van het cultuurhistorische verschijnsel het openluchttheater in het interbellum;

- vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het complex.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur orkestbak