526098 - Openluchttheater
van Pabstlaan 1 A, 6711 JW te Ede

Omschrijving onderdeel 5: TOESCHOUWERSTRIBUNE.

Inleiding

De TOESCHOUWERSTRIBUNE als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener, is gelegen ten zuiden van het speelveld en de orkestbak en is tegen de helling aangebouwd.

Omschrijving

De oplopende toeschouwerstribune beschrijft een flauwe boog en is onderverdeeld in drie vakken met zitplaatsen, gescheiden door trappen. De banken hebben zittingen van betonplaten afgedekt met grind en smalle houten rugleuningen. Een aantal van de zittingen is vervangen door houten zittingen. Van de vier trappen zijn er drie met traptreden van betonplaten afgedekt met grind. Een trap is vernieuwd en alle trappen zijn voorzien van een nieuwe leuning. Geheel bovenaan de tribune bevinden zich twee vakken met vier rijen met staplaatsen, uitgevoerd in betonplaten afgedekt met grind. De vakken zijn toegankelijk via aan weerszijden gesitueerde trapjes. De tribune biedt in totaal plaats aan 2060 toeschouwers.

Waardering

De TOESCHOUWERSTRIBUNE is van algemeen architectonisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de uniciteit van de hoge toeschouwerscapaciteit;

- vanwege de toepassing van beton voor banken, vloeren en trappen;

- als goed voorbeeld van een toeschouwerstribune in groene setting;

- als belangrijk onderdeel van het cultuurhistorische verschijnsel het openluchttheater in het interbellum;

- vanwege de functioneel ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur tribune

Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur