526098 - Openluchttheater
van Pabstlaan 1 A, 6711 JW te Ede

Omschrijving onderdeel 9: KAARTVERKOOPGEBOUW aan de zuidoostelijke entree van het terrein.

Inleiding

Het KAARTVERKOOPGEBOUW als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener, is gelegen aan de zuidoostelijke entree van het terrein. Het gebouw ligt met de achter- en zijgevel tegen een helling. Het gebouw is volledig uitgevoerd in de stijl van het Nieuwe Bouwen met toepassing van betonskeletbouw.

Omschrijving

Het kaartverkoopgebouw op vierkante plattegrond heeft een bouwlaag onder een luifeldak met groot overstek. De betonnen gevels zijn gepleisterd met contrasterende zwarte plint. De voorgevel (noordgevel) heeft een zesruitsraam, waarvan een ruit opengeschoven kan worden als kassaraam. De zijgevel (oostgevel) heeft een houten paneeldeur met ruiten. De zijgevel is verlengd om als keermuur te fungeren.

Waardering

Het KAARTVERKOOPGEBOUW is van algemene architectonische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een kaartverkoopgebouw in de vernieuwende stijl en bouwtechniek van het Nieuwe Bouwen en vanwege de verzorgde detaillering;

- als goed voorbeeld van een kaartverkoopgebouw in groene setting;

- als belangrijk onderdeel van het cultuurhistorische verschijnsel het openluchttheater in het interbellum;

- vanwege de functioneel ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur kaartverkoopgebouw

Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur