526098 - Openluchttheater
van Pabstlaan 1 A, 6711 JW te Ede

Omschrijving onderdeel 10: OOSTELIJK TOILETGEBOUW.

Inleiding

Het oostelijke TOILETGEBOUW als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener, is gelegen nabij de zuidoostelijke entree van het terrein en is bedoeld voor het publiek. Het gebouw ligt met de achter- en zijgevels tegen een helling. Het gebouw is volledig uitgevoerd in de stijl van het Nieuwe Bouwen met toepassing van betonskeletbouw.

Omschrijving

Het toiletgebouw op rechthoekige plattegrond bevat aan de oostzijde een herentoilet met een privaat en twee urinoirs; en aan de westzijde een damestoilet met twee privaten. Het toiletgebouw heeft een bouwlaag onder een luifeldak met groot overstek op betonnen consoles. Op het dak bevindt zich een betonnen vleugelstuk. De betonnen gevels zijn gepleisterd met contrasterende zwarte plint. De voorgevel heeft een open karakter en is voor 2/3 gesloten. Tussen de entrees is de metalen belettering "dames" en "heeren" nog aanwezig, evenals de decoratie met een rood blokje. De privaten worden afgesloten met een houten paneeldeur met ruiten. De twee herenurinoirs zijn vervaardigd van bruin mat geglazuurde keramiek.

Waardering

Het oostelijke toiletgebouw is van algemene architectonische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een toiletgebouw in de vernieuwende stijl en bouwtechniek van het Nieuwe Bouwen en vanwege de verzorgde detaillering;

- als goed voorbeeld van een toiletgebouw in groene setting;

- als belangrijk onderdeel van het cultuurhistorische verschijnsel het openluchttheater in het interbellum;

- vanwege de functioneel ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur oostelijk toiletgebouw

Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur