518937 - De Drie Hoefijzers
Bij Ceresstraat 13, 4811 CA te Breda

Inleiding

Ten noordoosten van de voormalige mouterij staat, op het bedrijfsterrein van de brouwerij De Drie Hoefijzers (anno 2003: Interbrew) de FABRIEKSSCHOORSTEEN, daterende uit omstreeks 1905.

Omschrijving

De hoge schoorsteen staat op een gemetselde kubusvormige sokkel met spaarvelden in het metselwerk. Het bouwwerk verjongt naar boven en is opgetrokken uit radiaalstenen. Het metselwerk wordt bijeengehouden door een groot aantal gesmede spatringen. In het metselwerk zijn verschillende ornamenten in metselsteen met een afwijkende kleur (geel tegen een rood fond) aangebracht. Tussen de ornamentale lijsten zijn onder meer drie hoefijzers afgebeeld. De schoorsteen is ingekort.

Waardering

De schoorsteen is van algemeen belang want hij vormt als functioneel element - mede gezien de situering naast de machinekamer - en vanwege zijn historische en stedenbouwkundige waarde een belangrijk onderdeel van het complex. Tevens is de schoorsteen van belang vanwege materiaalgebruik en ornamentiek (onder andere door de uitbeelding van de Drie Hoefijzers).

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksschoorsteen

Jansen en Verwoerd, A. en F. ; Noord-Brabant