Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526117
Complexnummer: 
519133 - H.Hart van Jezus kerk complex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82675/173
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Breda
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Breda
X-Y coördinaat: 
112702 - 398973

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de H. Hartkerk aan de Baroniestraat staat het voormalige KLOOSTER, in 1900 gesticht door de zusters Franciscanessen van de Congregatie der penitenten Recollectinen uit Etten. Het klooster is in 1900-'01 gebouwd, naar alle waarschijnlijkheid naar een ontwerp van P.J. van Genk in een mengeling van Neo-Renaissance en Neo-Gotiek. De orde heeft het klooster in 1964 verlaten. Het klooster sluit qua stijl en detaillering aan bij de bebouwing met kerk en pastorie. Het gebouw heeft in de loop der decennia weinig veranderingen aan het exterieur ondergaan. In de zuidelijke gevel zijn enkele vensters vervangen.

Omschrijving

Het tweelaags klooster heeft een samengestelde plattegrond en wordt gedekt door een plat dak met schilden, voorzien van kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van gepleisterde lisenen, deklijsten, blokjes en banden, en heeft siermetselwerk in strengperssteen in de strekken. De risaliet aan de straatgevel heeft een getrapte topgevel. De asymmetrische straatgevel telt vijf vensterassen en is voorzien van een fors uitspringende risaliet. Links van de risaliet is, in de vierde vensteras, op de begane grond de ingangspartij aangebracht: de vleugelpaneeldeur is voorzien van een tweedelig bovenlicht, heeft smeedijzeren roosters en een forse lantaarn.

Alle vensters zijn zesruits schuifvensters. In de risaliet zijn twee- en driedelige samengestelde vensters geplaatst (respectievelijk begane grond en etage). In de topgevel een eenvoudig tweedelig licht.

De zuidelijke zijgevel is eveneens in baksteen uitgevoerd en is in elk van de vensterassen voorzien van lisenen, waartussen een spaarveld. Alle vensters zijn schuifvensters. Op de begane grond hebben deze een achtruits verdeling, terwijl ze op de verdieping getoogd zijn. In de tweede vensteras, geteld vanaf de Baronielaan, is een paneeldeur met smeedijzeren rooster geplaatst, waarboven een samengesteld venster. Deze vensteras wordt bekroond door een getrapte topgevel.

Waardering

Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als voorbeeld van een eenvoudig congregatieklooster dat deel uit maakt van een parochieel centrum; het object heeft ensemblewaarden: het heeft betekenis als onderdeel een katholieke bebouwingsgroep, die in maat, schaal en detaillering aansluit bij de straatwanden van de Baronielaan, de centrale as van het toekomstige beschermde stadsgezichtBaronielaan, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBaronielaan204818 RABreda

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKlooster, kloosteronderdlKlooster

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BredaD8272

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19001901globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Genk, P.J. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur