521044 - Sluizencomplex Dongensekanaaldijk
Tilburg AD 1948
Dongensekanaaldijk 7 B, 5047 SC te Tilburg

Inleiding

Het BEDIENINGSHUIS werd als onderdeel van het gehele complex in 1917 ten noorden van het sluizencomplex aan de Dongense Kanaaldijk opgetrokken. Vanuit het centraal bij het sluizencomplex geplaatste bedieningshuis worden alle onderdelen van het sluizencomplex elektrisch bediend.

Het gebouw heeft enkele wijzigingen ondergaan waarbij echter het karakteristieke voorkomen gehandhaafd bleef. Aan de zijde van de sluis waren in de gevel oorspronkelijk vier grote vensters met achtruits bovenlichten aangebracht. Deze zijn later vervangen door de huidige vensters zonder bovenlichten. De deuren in het gebouw zijn ook vervangen.

Omschrijving

Het eenlaagse bedieningshuis onder plat dak met overstek op geprofileerde klossen, heeft een L-vormige plattegrond. In de zuidgevel, aan de zijde van de sluis, vier grote, overigens vernieuwde rechthoekige vensters. In de westgevel twee kleine rechthoekige vensters onder een boog van groene geglazuurde bakstenen welke, uitgezonderd aan de zuidzijde, boven alle venster- en deuropeningen zijn aangebracht.

Aan de noordzijde bevinden zich in de geknikte gevel achtereenvolgens een klein openslaand venster en vervolgens een deels beglaasde deur met bovenlicht. De andere zijde van deze gevel is blind. In de oostgevel tenslotte een deels beglaasde deur met gekoppeld openslaand venster. Rond het gehele bedieningshuis loopt een band van gelazuurde groene bakstenen. De plint is uitgemetseld en voorzien van een afgeschuinde rand bestaande uit geglazuurde bakstenen.

Het interieur is in verband met technische vernieuwingen grotendeels gewijzigd.

Waardering

Het bedieningshuis is van algemeen belang. Cultuurhistorische waarden: het object is van belang als uitdrukking van een technische ontwikkeling waarbij de verschillende onderdelen van het complex vanuit een hierbij centraal gelegen bedieningshuis elektrisch konden worden bediend. Ensemblewaarden en gaafheid: hoewel het object enigszins in onderdelen is gewijzigd wordt het belang van het object tevens en vooral bepaald door het feit dat het onderdeel uitmaakt van een groter, nog gaaf geheel.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Bedieningsmechanisme

Schuller tot Peursum, C.L. ; Noord-Brabant