521044 - Sluizencomplex Dongensekanaaldijk
Tilburg AD 1948
Dongensekanaaldijk 5, 5047 SC te Tilburg
Dongensekanaaldijk 7, 5047 SC te Tilburg

Inleiding

Het dubbele WOONHUIS ten noorden van de sluis werd in 1917 gebouwd. Het woonhuis aan de linkerzijde van het pand was bestemd voor de sluisknecht, het ruimer opgezette woonhuis in het rechterdeel werd bewoond door de sluiswachter. In 1978 en 1981 werden bij beide woningen enkele kleine onderdelen gewijzigd.

Omschrijving

Eenlaags dubbel woonhuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen onder gewolfd zadeldak gedekt met sneldekpannen. Het dak, met aan alle zijden een fors overstek, heeft een eenvoudig geprofileerde bakgoot rustende op geprofileerde consoles. In de symmetrische voorgevel zeven vensterassen, achtereenvolgens van links naar rechts voorzien van twee T-vensters met tienruits bovenlicht onder rechte strek en bakstenen dorpel; een deels beglaasde paneeldeur met tienruits bovenlicht onder rechte strek en met granito-dorpel; vervolgens weer twee vensters zoals eerder beschreven; een paneeldeur zoals eerder bechreven en tenslotte een kruisvenster met openslaande ramen en twee tienruits bovenlichten. Op het dak, in het verlengde van de derde en vijfde vensteras, een houten dakkapel onder zadeldak gedekt met sneldekpannen en voorzien van een overstek met windveer. In de dakkapellen een gedeeld openslaand venster. De top is beschoten. In de asymmetrische linkerzijgevel op de begane grond twee kruisvensters zoals in de voorgevel en op de verdieping twee openslaande vensters onder rechte strek met bakstenen dorpel. In de rechterzijgevel op de begane grond twee kruisvensters zoals in de voorgevel. Het rechtervenster is voor de onderste helft voorzien van paneelluiken. Op de verdieping twee openslaande vensters met vierruits bovenlicht onder rechte strek met bakstenen dorpel. In de achtergevel centraal een in 1981 gewijzigde uitbouw onder dakschild met overstek, aan de achterzijde voorzien van twee grote en twee kleinere openslaande vensters. In de zijkanten, met beschoten top, een paneeldeur met bovenlicht. Oorspronkelijk bevonden de deuren zich in de achtergevel van de uitbouw en grensden aan de zijkanten aan het nu gewijzigde, overbouwde portaal.

Links van de uitbouw, in de achtergevel van het woonhuis van de sluiswachter, drie T-vensters zoals in de voorgevel, in de achtergevel van de woning van de sluisknecht, twee van dergelijke vensters. Ook hier op het dak twee dakkapellen zoals aan de voorzijde.

Waardering

Het dubbele woonhuis is van algemeen belang. Cultuurhistorische waarden: het object is van belang als uitdrukking van een bijzondere typologische ontwikkeling waarbij gebruik wordt gemaakt van gestandaardiseerde ontwerpen in dit trac.

Gaafheid/herkenbaarheid: het object is bovendien van belang vanwege de architectonische gaafheid van het type.

Ensemblewaarde: meer nog geldt de betekenis als essentieel onderdeel van een groter, eveneens nog grotendeels oorspronkelijk geheel waarbij alle onderdelen een functionele relatie hebben.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Sluiswachterswoning(K)

Schuller tot Peursum, C.L. ; Noord-Brabant