521059 - Waterreinigingsinstallatie
Tilburg V 1150
BY Hoevensekanaaldijk, Tilburg

Inleiding

De BELUCHTINGSTANK bevindt zich langs de hoofdverbindingsas en ten zuiden van het bezinkbassin. Hij is onderdeel van de proefopstelling van Dr. Penschuck uit 1927. Hij wordt anno 1998 alleen nog gebruikt bij overmatige regenval.

Omschrijving

De beluchtingstank bestaat uit een grote, open betonnen bak op rechthoekig grondplan die zeven meter diep is en net boven het maaiveld uitsteekt. De bak wordt in twee gelijke helften gedeeld door een langswand. Boven de scheidingswand is een betonnen loopbrug aangebracht met stalen balustrade. Aan beide zijden van de scheidingswand en net onder de loopbrug zijn Kessener-borstels aangebracht, bestaande uit stalen kammen, die al draaiende zorgen voor de beluchting van het ingebrachte water. Het water wordt afgevoerd via de overstortrand en een afvoergoot aan de binnenzijde van de tankwand. Tegen de scheidingswand, aan de oostelijke zijde van de tank is een ronddraaiende metalen trommel aangebracht, die een scheprad bevat en dient voor het inbrengen van kleine hoeveelheden actief slib uit de nabezinkbak, ten behoeve van de bacteriologische reiniging.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een pioniersfase in de rioolwaterzuivering. Het is illustratief omdat de funktie goed aan het object is af te lezen en heeft daarmee een hoge getuigende waarde. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toepassing van beton. Het object is gaaf en herkenbaar bewaard gebleven. Het object is bijzonder zeldzaam. De samenhang met de andere voorgedragen objecten maakt de procesgang inzichtelijk.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Functionalisme