521035 - St. Antonius van Padua
Tilburg Q 8019
Frater Mattheushof 40, 5025 LL te Tilburg

Inleiding

Kapel, gebouwd in een Expressionistische stijl in 1933 naar ontwerp van C. Panis. De kapel is thans in gebruik als geluidsstudio.

Omschrijving

Het middenschip is de hoogste en breedste bouwmassa, het telt vier traveen. Het koor daarachter is iets smaller en lager en recht gesloten. Ook voor het middenschip staan enkele lagere en smallere delen van de kapel. Het geheel is uitgevoerd in baksteen en heeft verspringende paraboolvormige daken,gedekt met romaanse pannen. De daken zijn voorzien van forse lijstgoten. De viering wordt bekroond door een vierkante vieringstoren met gebogen spits. De voorgevel heeft een houten dubbele deur. In de zijgevels en achtergevel zijn smalle driehoekige ramen aangebracht, voorzien van ladder-roeden. In de topgevel achter is een kruis in het metselwerk aangebracht. Tegen de linkerzijgevel zijn diverse blokvormige aanbouwen gezet, deze zijn steeds n laag hoog en hebben een plat dak.

Inwendig wordt het schip overwelfd door spitsbooggewelven. De wanden zijn uitgevoerd in schoon metselwerk. In het interieur zijn delen van de oorspronkelijke inrichting bewaard gebleven. Zoals een gedeelte van de veelkleurige tegelvloer en glas-in-lood ramen.

Waardering

De voormalige kapel is van algemeen belang als onderdeel van een ensemble met cultuurhistorische waarden. Het geheel is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de zorg voor onderwijs en caritas door katholieke congregaties en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kleinschalige congregatieklooster. Het is een weergave van de belangrijke rol die de geestelijkheid aan het begin van deze eeuw gespeeld heeft, met name in het zuiden van Nederland. Het complex heeft architectuurhistorische waardenwegens detaillering en materiaalgebruik en wegens de plaats in het werk van de architect. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)

Panis, C. ; Noord-Brabant