521051 - Complex H. Dionijsius
Goirkestraat 68, 5046 GL te Tilburg

GRAF kinderen de Beer-Eras uit 1899. Van het graf, genummerd E/15, is de maker onbekend.

Het graf is gemaakt voor: Joanna Anna Josephina Maria de Beer (* 2-8-1896 + 2-1-1899) en Jan de Beer (*11-9-1897 +11-3-1900) kinderen van Lambertus de Beer fabrikant (*1867 +1931) en Theresia Eras (*1870 +1957).

Omschrijving

Het graf bestaat uit een keramisch beeld van een slapend engeltje op een kussen, met papaverbolletjes in de rechterhand. De sokkel is van hardsteen en draagt aan de voor-, linker- en rechterzijde een witmarmeren plaat met de grafteksten. Een identiek engeltje bevindt zich op de begraafplaats aan de St. Josephstraat.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in de negentiende eeuw, in het bijzonder de stichting van kerken ter plaatse van oudere schuurkerken en de katholieke grafcultuur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkhof aan de Goirkestraat, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is; tevens wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graf