Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526146
Complexnummer
520837 - Sperwershof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82676/34
Kadastrale aanduiding
's-Graveland A 1624
Bij Ankeveensepad 5, 1243 HX te 's-Graveland

Omschrijving

Inleiding

HEK uit de tweede helft van de 19de eeuw op 18de-eeuwse DAM, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof". Het hek vormt vanaf het Ankeveensepad de toegang tot de moestuin, die is gelegen op het zuidwestelijke gedeelte van de rechthoekige kavel. Het hek staat nabij de tot de buitenplaats behorende voormalige koetsierswoning met stal.

Omschrijving

Het ijzeren spijlenhek bestaat uit een draaivleugel tussen twee vaste zijvleugels die verankerd zijn natuurstenen blokken. De draaivleugel heeft een getoogde bovenzijde waarboven de spijlen uitsteken, bekroond door Franse lelies. Onder het midden een horizontale strook van cirkels tussen regels, onderaan een strook met kruizen tussen regels. De zijvleugels worden bekroond door een Franse lelie op decoratief uitgewerkt onderstuk, temidden van Franse lelies op de verankerde stijlen. Het linker zijstuk wordt tot de strook onder het midden geflankeerd door een halve cirkel met uitstekende Franse lelies op straalsgewijs geplaatste stijlen. De bakstenen dam over de zuidelijke kavelsloot tussen het Ankeveensepad en de buitenplaats, heeft iets uitzwenkende keermuren, afgesloten door natuurstenen hoekblokken.

Waardering

Het 19de-eeuwse hek op de 18de-eeuwse dam is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats Sperwershof, gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520837. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden