526155 - R.K. H. Caecilia
Kerkstraat 2, 5056 AC te Berkel-Enschot

Inleiding

Aan de zuidelijke zijde van de pleinachtige verbreding van de Kerkstraat staat het R.K. KERKGEBOUW, gewijd aan de H. Caecilia. De Neo-Gotische kerk dateert uit 1898 en werd gebouwd naar een ontwerp van C. Franssen (Roermond). Op de plaats van het kerkgebouw stond sedert 1672 een schuurkerk, die in 1767 werd vernieuwd. De uitbouw tegen de westelijke transeptarm, bestaande uit een uit 1975 daterende parochiezaal met verbindingsgangen, valt buiten de bescherming. In 1898 zijn de klokken uit de middeleeuwse oude toren in de toren van deze kerk gehangen.

Omschrijving

Het betreft een niet-georinteerde kruisbasiliek, bestaande uit een noordelijke toren met traptoren en flankerende kapellen, een schip van drie traveen, een aan beide zijden n travee uitspringend dwarsschip en een koortravee met vijfzijdige absis. Ter hoogte van het transept uitgebouwde biechtstoelen. Aan de westelijke en oostelijke zijde van het koor een eenlaagse aanbouw onder schilddak, zijnde sacristie en stookhok.

Het gebouw wordt gedekt door zadeldaken, voorzien van leien in Maasdekking. Op de torenspits leien in Maasdekking. Op de viering een achtkantige dakruiter met open klokkenstoel en naaldspits. Op de nok van het koor, de dakruiter en de torenspits staan neogotische smeedijzeren ornamenten, met onder meer een wijdingskruis en een torenhaan. Tegen de dakschilden vanschip, dwarsschip en koor Neo-Gotische dakkapellen.

Alle gevels zijn uitgevoerd in machinale baksteen, die horizontaal wordt geleed door de toepassing van strengpersstenen banden. Tegen de gevels staan haakse, twee- en driemaal versneden steunberen, voorzien van hardstenen afzaten. Ook de omgaande dorpellijst, alsmede de dorpels, de afdeklijsten van portaal en topgevels van het transept zijn uit hardsteen vervaardigd. De gevels worden afgesloten door een gemetseld fries met keperboogmotief en tand- en muizetandlijsten. In kapellen, schip, transeptarmen en koortravee spitsboogvensters met bakstenen harnas, voorzien van twee dan wel vier lancetten, bekroond door n dan wel drie oculi. In de absis hoge lancetvensters. In de middelste absistravee aan de exterieurzijde een hardstenen gevelsteen met inscriptie: "De eerste steen gelegd / 6 april 1898 / F.P. Corstens pastoor / W. van Laarhoven / A. Pulskens kerkm.". De toren heeft een globaal vierkante plattegrond, telt vier geledingen, waarvan de bovenste achthoekig en voorzien van galmgaten en vier flankeerspitsjes, en wordt bekroond door een achtzijdige spits, voorzien van dakkapellen. Tegen de oostelijke zijde staat een traptoren. Het torenportaal is eenvoudig uitgevoerd met opgeklampte vleugelpoort met spitsboogvormig bovenlicht, gevat in een puntgevel met kruisbloembekroning. De vleugelpoort is, evenals de andere ingangsportalen in oostelijke gevel en zuidwestelijke aanbouw, voorzien van een zwaar smeedijzeren beslag met florale motieven.

In het interieur zijn onder meer van belang de schilderingen van A. Verschuuren (leerling van P.J.H. Cuypers en A. Derkinderen), daterende uit 1918 en een beeld van de H. Job uit omstreeks 1670. In de toren een tweetal waardevolle klokken, daterende uit 1414 en blijkens inscriptie vervaardigd door Joh. van Asten.

Waardering

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van Neo-Gotische kerken als teken en bevestiging van de katholieke emancipatie. Het heeft architectuurhistorische waarden als gaaf en goed voorbeeld van een kleine, maar zeer representatief vormgegeven dorpskerk van C. Franssen. Het heeft ensemblewaarden, het is van belang voor het aanzien van het dorp. Het is belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur.

Asten van, J. ; Noord-Brabant
klokkengieter