516957 - St. Annakapel
Gilze en Rijen H 1746
Bij Kapelstraat 2, 5124 RL te Molenschot

Inleiding.

Achter de Annakapel staat op het kerkhofje een CALVARIEKRUIS. Het Neogotische kruis dateert uit ca. 1890.

Omschrijving.

Het kruis staat op een rechthoekige hardstenen sokkel waarop "Memento mori" staat gebeiteld. Het kruis is gegoten in gietijzer met rijk neogotisch filigrainwerk met tracering en kruisbloemen. Op de bredere voet is in een rondboogomlijsting een laagreliëf opgenomen. Hierop is de Kruisafname van Christus afgebeeld, vrij naar het schilderij van Rubens. Waardering.

Het Calvariekruis is van algemeen belang.

Het Calvariekruis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling. Het is van belang vanwege de stijl, het materiaalgebruik en de gaafheid. Tevens heeft het ensemblewaarde vanwege de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kruis