Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526166
Complexnummer
527615 - Landgoed De Hoevens
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82677/101
Kadastrale aanduiding
Alphen en Riel E 1131
Goorstraat 2, 5131 RG te Alphen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel II (Vlaamse schuur)

Inleiding

Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Aan de weg richting het hoofdgebouw (onderdeel I) bevindt zich een omstreeks 2001 gerestaureerde Vlaamse SCHUUR, in de grond wellicht 15de-eeuws maar in de huidige vorm jonger.

Omschrijving

Vierbeukige Vlaamse schuur onder met riet gedekt wolfsdak. Inwendig eiken gebintconstructie van waarschijnlijk gedeeltelijk hergebruikt materiaal, een combinatie van dek- en ankerbalkconstructie in de vorm van een (zeldzaam) etagegebint.

Waardering

De schuur op het landgoed De Hoevens is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als specimen van de ontwikkeling van de agrarische geschiedenis van Brabant vanaf de vroege middeleeuwen tot in de vroege 20ste eeuw; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de Vlaamse schuur. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis, vooal vanwege het gebint. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang tussen bebouwing en cultuurlandschap.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527615. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing