527988 - Hervormde Kerk c.a.
Bij Schoolstraat 3, 8746 NH te Schraard

Omschrijving

Het KERKHOF, dat als historisch belangrijke ruimte tevens is beschermd, is omgeven door een in aanleg mogelijk nog 18de-eeuwse geelbakstenen RINGMUUR waarin twee 19de-eeuws ijzeren TOEGANGSHEKKEN. De geel- en roodbakstenen ringmuur met ezelsrug en afgeronde doorgangen, draagt door ophoging van het kerkhofterrein gedeeltelijk het karakter van keermuur. Hij loopt nagenoeg rondom het kerkhof en wordt aan noord- en oostzijde ontsloten door twee verzorgd vormgegeven ijzeren hekken bestaande uit hekpalen met 'vaasvormige' bekroning waartussen vleugels met spijlen en pijlpunten; aan buitenzijde dunne ijzeren steunen. Aan kerkhofzijde staat tegen de ringmuur een 'binnenring' van haagbeuk. Het kerkhof is als ruimte binnen de keermuur van belang en als zodanig beschermd. De graftekens zijn niet expliciet beschermd, hoewel een deel ervan door de typisch 19de-eeuwse vormgeving goed aansluit bij het 19de-eeuwse karakter van de hekwerken en daarom van lokaal belang is.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D)
Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Kerkhof