Wester-Koggenland F 2653
Spierdijkerweg 107, 1641 LW te Spierdijk

Omschrijving

Rooms-katholieke kerk van de H. Gregorius vanwege het tweeklaviers orgel met aangehangen pedaal en 20 registers, gemaakt door de firma L. Ypma in 1875. De fraai gesneden orgelkas voorzien van een "schijn"-rugwerkfront werd gemaakt door de firma J. Goossens & Zn. te 's-Hertogenbosch.

Waardering

Het orgel is een uitzonderlijk voorbeeld van een nagenoeg gaaf bewaard gebleven instrument van de orgelmakers Ypma. Zowel de orgelkas, gemaakt door de Bossche houtsnijders en kastenmakers Goossens & Zoon, als het instrument ademen geheel de tradionele ambachtelijke en artistieke kwaliteit van de vroege 19e eeuw. Uniek is het "schijn"front voor een rugwerk dat nooit geplaatst is en, gelet op de periode van ontstaan, als uitzonderlijk en archaïserend gekenschetst kan worden. Het instrument staat nog in zijn oorspronkelijke omgeving en is nagenoeg onveranderd gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Vanwege onderdelen kerk Orgel

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel