Warffum C 1861
Oostervalge 53, 9989 EL te Warffum

Inleiding

Voormalig gymnastiekgebouw, behorende bij de voormalige RijksHBS, opgetrokken in 1925 in een voor het noorden van het land opvallend expressieve, met de Amsterdamse school verwante, bouwtrant. De architect is tot op heden niet bekend, maar het ontwerp zou van de hand van een toenmalig gemeentearchitect kunnen zijn. Het in hoge mate nog oorspronkelijke gebouw ligt bij de voormalige RijksHBS en grenst aan het sportveld.

Omschrijving

Gymnastiekgebouw op T-vormige plattegrond, bestaande uit rechthoekige gymzaal waaromheen enigszins U-vormig en lager de ingangspartij, de jongens- en meisjeskleedkamers en de bergplaats zijn gebouwd. Plint van rode Groninger strengperssteen; gepotdekselde houten wanden; de topgevels van de zaal verticaal met hout beschoten; met asfaltpapier beklede elkaar deels overlappende zadeldaken; dakgoten; oorspronkelijk twee, thans nog een hoge roodbakstenen schoorsteen. In de voorgevel (noord) driehoekig beëindigde houten ingangspartij met expressionistische omlijsting; dubbele opgeklampte 'paneel'deuren en dito luiken met ijzeren gehengen. Aan weerszijden een horizontale reeks van vijf door houten profielen gescheiden ramen (oorspronkelijk met zesruits verdeling) van respectievelijk de jongens- en de meisjeskleedkamer. In de rechterzijgevel (west) beganegronds deur met zesruits bovenlicht en liggend zesruits raam (van de bergplaats); daarboven een horizontale reeks van negen door houten profielen gescheiden negenruits ramen; toegang tot de bergplaats via deur met zesruits bovenlicht; luifel; stenen stoepje. In de linkerzijgevel (oost) beganegronds dubbele opgeklampte deuren; daarboven een horizontale reeks ramen als in de westgevel. In de achtergevel (zuid) een zelfde reeks horizontale ramen. De inwendige constructie bestaat uit houten staanders op onder het maaiveld gelegen bakstenen poeren; vloer op houten balken; houten spantconstructie.

Voormalig gymnastiekgebouw uit omstreeks 1925 is van algemeen belang:

- vanwege de bijzonder expressieve vormgeving;