Zuidlaren K 163
Schutsweg 42, 9475 PL te Midlaren

Inleiding

KEUTERIJBOERDERIJ (omstreeks 1900), met STOOKHUT en SCHUUR, gelegen op ruime afstand van de openbare weg. Het erf wordt aan de voorzijde afgesloten door een haag. Samen met de beschermde keuterij Schutsweg 40 en de als archeologisch monument beschermde hunebedden D3 en D4 ,vormt Schutsweg 42 een cultuurhistorisch bijzonder ensemble dat is gelegen in een landschappelijk bijzonder gebied dat ligt aan de rand van het Belvedere-gebied Eelde-Paterswolde.

Omschrijving

KEUTERBOERDERIJ, bestaande uit een woongedeelte en een stalgedeelte met krimp. Het geheel is opgetrokken uit rode baksteen en wordt gedekt door een driezijdig met pannen belegd aan de achterzijde even afgewolfd zadeldak. Topschoorsteen; staafankers; windveren. In het woongedeelte H-vensters met middenstijl; in de geveltop twee zoldervensters met middenstijl; zij-ingang. In het stalgedeelte ijzeren en houten stalramen en opgeklampte deuren. INTERIEUR. De plattegrond van het woon- en stalgedeelte, met ankerbalkgebint op stiepen, is nog origineel. In de woonkamer zijn nog de oorspronkelijke plafondbetimmering, de bedstedenwand en het drankkastje bewaard. STOOKHOK. Op het erf staat terzijde van de boerderij een stookhok, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een pannengedekt zadeldakje; windveren; schoorsteen; opgeklampte deur; stalraampjes. VARKENSSTAL. Achter de stal staat, parallel aan de achtergevel, een varkensstal, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een met pannen belegd zadeldak tussen houten topgevels; windveren.

KEUTERBOERDERIJ met STOOKHOK en VARKENSSCHUUR is van algemeen belang:

- vanwege de kenmerkende typologie;

- vanwege het in hoge mate authentieke interieur van woongedeelte en stal;

- vanwege de hoge ensemblewaarde samen met de keuterboerderij Schutsweg 40 en de als archeologisch monument beschermde hunebedden D3 en D4;

- vanwege de landschappelijk bijzondere ligging aan de rand van het Belvedere-gebied Eelde-Paterswolde.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stookhok
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal