527731 - De Meijershof
Meijershof 4, 7622 CX te Borne

Omschrijving onderdeel 1:

Vrijstaande BOERDERIJ met POTSTAL als onderdeel van het BOERDERIJCOMPLEX 'Meijershof' dateert grotendeels uit 1877 met oudere onderdelen in het interieur waaronder bouwkundige elementen van de vroegere Hof van Borne. De boerderij is een voortzetting van de voormalige hof van Borne daterend uit de 12e eeuw. De boerderij is van het type T-boerderij waarvan de huidige verschijningsvorm van het voorhuis neoclassicistische invloeden vertoont. Het voorhuis met rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag is opgetrokken in baksteen en wordt afgesloten door een schilddak gedekt met rode pannen met op de nok twee hoekschoorstenen. De gevels met gepleisterde plint zijn voorzien van getoogde raamopeningen. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst en gepleisterde hoeklisenen. De entree in het midden van de voorgevel wordt benadrukt door een Vlaamse gevel afgesloten door een tympaanvormig hoofdgestel met gepleisterde hoeklisenen. Het achterhuis met aangebouwde potstal bestaande uit één bouwlaag is opgetrokken in baksteen afgesloten door een aan één zijde geknikt zadeldak. Op de begane grond in de achtergevel bevindt zich centraal een teruggelegen dubbele deur met glasindeling met aan weerszijden een halfrond gietijzeren stalraam met roedenverdeling. Uiterst links en rechts in de gevel bevindt zich een houten staldeur. In de geveltop bevindt zich een gietijzeren rosetvenster. De deuropeningen worden afgesloten door een korfboog met wit gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In het interieur bevinden zich waardevolle onderdelen die uit diverse perioden dateren waaronder een balkenplafond, stucplafonds (eind 19e eeuw), glas-in-lood ramen, betegelingen en betonemmaille lambrisering (interbellum), paneeldeuren, poepdoos en een gebintconstructie. Ook de structuur van het huis is goed bewaard gebleven bestaande uit een voor- en achterhuis. Het voorhuis is voorzien van een kelder, een begane grond met een middengang en een zolder. Het achterhuis staat haaks op het voorhuis waarbij de gebintconstructie zorgt voor een driebeukige plattegrond bestaande uit een brede middenbeuk en smalle zijbeuken.

Waardering

De vrijstaande BOERDERIJ met POTSTAL is van algemeen architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde:

- als goed en gaaf voorbeeld van een historisch gegroeide boerderij waarvan de uiterlijke verschijningsvorm grotendeels dateert van omstreeks 1877 met wijzigingen uit de vroege 20e eeuw met waardevolle onderdelen in het interieur waaronder bouwkundige elementen van het vroegere Hof te Borne;

- als onderdeel van het boerderijcomplex 'de Meijershof' als voortzetting van het oorspronkelijke Hof te Borne waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 12e eeuw;

- vanwege de agrarische functie als verwijzing naar de oorspronkelijk agrarische nederzetting in Borne.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hofboerderij