Roermond D 5758
Roermond D 4937
Pastoorswal 2, 6041 CP te Roermond

Inleiding

Ondergronds gelegen restanten van de Wernerstoren uit de 13e eeuw met aangrenzende stadsmuur uit 1388 of kort nadien, en funderingen aan de Pastoorswal bij 2 te Roermond; de restanten liggen binnen de grens van het beschermde stadsgezicht Roermond.

Omschrijving

Stadsmuurfragment van mergel, met aan de stadzijde restanten van drie bakstenen poeren van twee steunbogen en aan de veldzijde een voorgeplaatst bakstenen fragment. Fundamenten van twee middeleeuwse bakstenen gebouwtjes die tegen de steunboven van het stadsmuurfragment zijn aangebouwd. Uit baksteen en mergel bestaande onderbouw van de Wernerstoren met in zuid-oostelijke richting muuraanzetten. Uit breuksteen t.w. kolenzandsteen en leien alsook in keien opgetrokken fragment van de stadsmuur,lopend in oost-westrichting, met aan de stadzijde restanten van vier of vijf poeren van steunbogen, deels uit mergel en aan de veldzijde restanten van veertien poeren van keien en mergel, zich bevindend tussen de Wernerstoren en de Grotekerkstraat en daterend uit de 13e eeuw.

Waardering

De ondergronds gelegen restanten van de Wernerstoren met aangrenzende stadsmuur en funderingen aan de Pastoorswal bij 2 te Roermond vertegenwoordigen algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de betekenis voor de geschiedenis van de vestingbouwkunde, met name wat betreft zeldzaamheid;